Regionálna tržnica v Kežmarku už má prvých nájomníkov

S blížiacimi sa teplými dňami, ktoré dorazia čoskoro aj pod Tatry sa v našom meste naskytuje možnosť oddýchnuť si pri vodnom prvku, či nakúpiť zdravé potraviny. Regionálna tržnica poskytla zázemie, ktoré sa ako prvá rozhodla využiť prevádzka Pekárová žena.

 

 

Projekt regionálnej tržnice bol do roka realitou

Zámerom mesta bolo zrealizovať prestavbu mestskej tržnice na regionálnu tržnicu za účelom podpory lokálnych producentov. Výstavbou nových priestorov sa vytvorili predpoklady na prebudovanie súčasného trhoviska v jednotnom architektonickom ráze. Komplexný návrh prestavby mestskej tržnice bol vzhľadom na predpokladaný finančný objem, časovú náročnosť a rešpektovanie užívateľských a nájomných práv rozdelený do niekoľkých etáp, prvá z nich priniesla tento priestor.

 

Výnimočná myšlienka

Pekárova žena vznikla v podstate na protest. „V pekárskej oblasti pôsobíme už dlhšie a veru poviem Vám nie je to nič jednoduché. Časom sme sa dostali do situácie,  kedy tlak nielen zo strany obchodných reťazcov na  cenu, nezmyselné podmienky a boli už neprijateľné,“ hovorí Dávid Greňa z prevádzky Pekárová žena. Nebolo to podľa neho to remeslo, ktoré sme chceli robiť a doplatil by na to v konečnom dôsledku zákazník. Rozhodol sa teda, že to skúsia vlastnou poctivou  cestou kváskového chleba a pečiva. „Otvorili sme teda prvú Pekárovu ženu v Košiciach. Už je to dva roky a stále pečieme z kvalitných surovín, bez umelých prísad a konzervantov, z kvásku a hlavne s láskou. Zákazníci to vedia oceniť, aj vďaka nim sa nám darí otvárať stále nové prevádzky,“ hovorí Greňa.

 

V Kežmarku bolo nájsť vhodné miesto na prevádzku problém

Greňa je rodák z Kežmarku a už dlhšie hľadal vhodný priestor v rodnom meste. „Na tržnici sme zatiaľ krátko ale otváračka bola skvelá. Kežmarčania nás milo prekvapili. Prevádzke sa darí a lokalita má potenciál. Tešíme sa čo prinesie  leto,“ konštatuje Greňa.

Kvalita si vyžaduje dlhý proces prípravy

V ponuke majú hlavne kváskové výrobky:  chleby z rôznych druhov múk, bagety ktorých proces výroby trvá 72 hodín a tiež croissanty. „Vyrábame lamináciou cesta a masla, dánske pečivo no a veľa ďalších dobrôt ktoré stále obmieňame aby ste sa nenudili. K tomu je neodmysliteľnou súčasťou aj naša káva, ktorej zmes pražia špeciálne pre naše obchodíky,“ chváli sa ponukou majiteľ prevádzky. Novinkou ktorú len nedávno spustili sú kvalitné holandské, francúzske aj švajčiarske syry a k tomu veľa lokálnych remeselných produktov.

„Mali by vedieť ako chutia naše škoricovo-kardamonové uzly, tie vám o nás napovedia veľa. Ale hlavne to, že sme iní,“ s úsmevom dodáva Dávid Greňa.

 

Kežmarská radnica sa zapája do prvého projektu na revitalizáciu vnútrobloku Možiarska, Garbiarska a Nižná brána

07.05.2025

Mestskému zastupiteľstvu v Kežmarku bolo 3. februára predložené na schválenie zabezpečenie finančných prostriedkov na spolufinancovanie realizovaného projektu s názvom: Regenerácia vnútrobloku sídliska na Uliciach Možiarska, Garbiarska a Nižná brána. Zapojenie sa do projektu bolo schválené. Mesto zaplatí z celej rekonštrukcie len 8%, zvyšné peniaze zabezpečí z fondu [...]

Po rokoch prebehne rekonštrukcia futbalového štadióna

04.05.2025

Fond na podporu športu vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku z plánovaných programov. Termín podania žiadosti bol do 17. marca, mestské zastupiteľstvo preto malo na stole schválenie sa zapojenia do projektu revitalizácie Futbalového štadióna F2. Návrh na zapojenie sa do projektu 30% spolufinancovaním bol schválený. Cieľom projektu je [...]

Chystáte sa rekonštruovať hrob na Starom historickom cintoríne? Toto by ste mali vedieť

03.05.2025

Pri oprave, rekonštrukcii alebo inom zásahu na hrobovom mieste, ktoré je zadelené ako kultúrna pamiatka je dôležité upozorniť nájomcov, takýchto hrobových miest, že pre tento účel je potrebné dodržať jednotlivé kroky, vďaka ktorým sa uchová história mesta a pozostalým zabezpečí dôstojné miesto posledného odpočinku ich blízkych. Pri oprave hrobového miesta [...]

Matúš Šutaj-Eštok

Prokuratúra prikázala ďalej vyšetrovať cestu ministra vnútra Šutaja Eštoka do Abú Dhabí

29.05.2025 16:20

Minister vnútra tvrdí, že cestu do Abú Zabí na preteky F1 platil zo svojich peňazí.

Harvard

Zahraniční študenti na Harvarde žiadajú univerzitu o prestup na iné školy

29.05.2025 16:04

Trumpova vláda zmrazila univerzite viacročné federálne granty v celkovej výške 2,2 miliardy dolárov, pohrozila aj ďalšími škrtmi.

parlament, nr sr, nrsr, národná rada

Prieskum: Vysoké školy sú najdôveryhodnejšie inštitúcie v krajine. Najmenšej dôvere čelí Národná rada

29.05.2025 15:40

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus realizovaného pre SAV.

Akcia Plevel / Daniel Béreš /

Žilinského exsudcu Daniela Béreša a ďalších oslobodili spod obžaloby v prípade korupcie

29.05.2025 15:29, aktualizované: 16:37

Podľa samosudcu sa ich vinu nepodarilo preukázať, chýbali presvedčivé dôkazy.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 294
Celková čítanosť: 431349x
Priemerná čítanosť článkov: 1467x

Autor blogu