S blížiacimi sa teplými dňami, ktoré dorazia čoskoro aj pod Tatry sa v našom meste naskytuje možnosť oddýchnuť si pri vodnom prvku, či nakúpiť zdravé potraviny. Regionálna tržnica poskytla zázemie, ktoré sa ako prvá rozhodla využiť prevádzka Pekárová žena.
Projekt regionálnej tržnice bol do roka realitou
Zámerom mesta bolo zrealizovať prestavbu mestskej tržnice na regionálnu tržnicu za účelom podpory lokálnych producentov. Výstavbou nových priestorov sa vytvorili predpoklady na prebudovanie súčasného trhoviska v jednotnom architektonickom ráze. Komplexný návrh prestavby mestskej tržnice bol vzhľadom na predpokladaný finančný objem, časovú náročnosť a rešpektovanie užívateľských a nájomných práv rozdelený do niekoľkých etáp, prvá z nich priniesla tento priestor.
Výnimočná myšlienka
Pekárova žena vznikla v podstate na protest. „V pekárskej oblasti pôsobíme už dlhšie a veru poviem Vám nie je to nič jednoduché. Časom sme sa dostali do situácie, kedy tlak nielen zo strany obchodných reťazcov na cenu, nezmyselné podmienky a boli už neprijateľné,“ hovorí Dávid Greňa z prevádzky Pekárová žena. Nebolo to podľa neho to remeslo, ktoré sme chceli robiť a doplatil by na to v konečnom dôsledku zákazník. Rozhodol sa teda, že to skúsia vlastnou poctivou cestou kváskového chleba a pečiva. „Otvorili sme teda prvú Pekárovu ženu v Košiciach. Už je to dva roky a stále pečieme z kvalitných surovín, bez umelých prísad a konzervantov, z kvásku a hlavne s láskou. Zákazníci to vedia oceniť, aj vďaka nim sa nám darí otvárať stále nové prevádzky,“ hovorí Greňa.
V Kežmarku bolo nájsť vhodné miesto na prevádzku problém
Greňa je rodák z Kežmarku a už dlhšie hľadal vhodný priestor v rodnom meste. „Na tržnici sme zatiaľ krátko ale otváračka bola skvelá. Kežmarčania nás milo prekvapili. Prevádzke sa darí a lokalita má potenciál. Tešíme sa čo prinesie leto,“ konštatuje Greňa.
Kvalita si vyžaduje dlhý proces prípravy
V ponuke majú hlavne kváskové výrobky: chleby z rôznych druhov múk, bagety ktorých proces výroby trvá 72 hodín a tiež croissanty. „Vyrábame lamináciou cesta a masla, dánske pečivo no a veľa ďalších dobrôt ktoré stále obmieňame aby ste sa nenudili. K tomu je neodmysliteľnou súčasťou aj naša káva, ktorej zmes pražia špeciálne pre naše obchodíky,“ chváli sa ponukou majiteľ prevádzky. Novinkou ktorú len nedávno spustili sú kvalitné holandské, francúzske aj švajčiarske syry a k tomu veľa lokálnych remeselných produktov.
„Mali by vedieť ako chutia naše škoricovo-kardamonové uzly, tie vám o nás napovedia veľa. Ale hlavne to, že sme iní,“ s úsmevom dodáva Dávid Greňa.
Celá debata | RSS tejto debaty