Regionálna tržnica v Kežmarku už má prvých nájomníkov

S blížiacimi sa teplými dňami, ktoré dorazia čoskoro aj pod Tatry sa v našom meste naskytuje možnosť oddýchnuť si pri vodnom prvku, či nakúpiť zdravé potraviny. Regionálna tržnica poskytla zázemie, ktoré sa ako prvá rozhodla využiť prevádzka Pekárová žena.

 

 

Projekt regionálnej tržnice bol do roka realitou

Zámerom mesta bolo zrealizovať prestavbu mestskej tržnice na regionálnu tržnicu za účelom podpory lokálnych producentov. Výstavbou nových priestorov sa vytvorili predpoklady na prebudovanie súčasného trhoviska v jednotnom architektonickom ráze. Komplexný návrh prestavby mestskej tržnice bol vzhľadom na predpokladaný finančný objem, časovú náročnosť a rešpektovanie užívateľských a nájomných práv rozdelený do niekoľkých etáp, prvá z nich priniesla tento priestor.

 

Výnimočná myšlienka

Pekárova žena vznikla v podstate na protest. „V pekárskej oblasti pôsobíme už dlhšie a veru poviem Vám nie je to nič jednoduché. Časom sme sa dostali do situácie,  kedy tlak nielen zo strany obchodných reťazcov na  cenu, nezmyselné podmienky a boli už neprijateľné,“ hovorí Dávid Greňa z prevádzky Pekárová žena. Nebolo to podľa neho to remeslo, ktoré sme chceli robiť a doplatil by na to v konečnom dôsledku zákazník. Rozhodol sa teda, že to skúsia vlastnou poctivou  cestou kváskového chleba a pečiva. „Otvorili sme teda prvú Pekárovu ženu v Košiciach. Už je to dva roky a stále pečieme z kvalitných surovín, bez umelých prísad a konzervantov, z kvásku a hlavne s láskou. Zákazníci to vedia oceniť, aj vďaka nim sa nám darí otvárať stále nové prevádzky,“ hovorí Greňa.

 

V Kežmarku bolo nájsť vhodné miesto na prevádzku problém

Greňa je rodák z Kežmarku a už dlhšie hľadal vhodný priestor v rodnom meste. „Na tržnici sme zatiaľ krátko ale otváračka bola skvelá. Kežmarčania nás milo prekvapili. Prevádzke sa darí a lokalita má potenciál. Tešíme sa čo prinesie  leto,“ konštatuje Greňa.

Kvalita si vyžaduje dlhý proces prípravy

V ponuke majú hlavne kváskové výrobky:  chleby z rôznych druhov múk, bagety ktorých proces výroby trvá 72 hodín a tiež croissanty. „Vyrábame lamináciou cesta a masla, dánske pečivo no a veľa ďalších dobrôt ktoré stále obmieňame aby ste sa nenudili. K tomu je neodmysliteľnou súčasťou aj naša káva, ktorej zmes pražia špeciálne pre naše obchodíky,“ chváli sa ponukou majiteľ prevádzky. Novinkou ktorú len nedávno spustili sú kvalitné holandské, francúzske aj švajčiarske syry a k tomu veľa lokálnych remeselných produktov.

„Mali by vedieť ako chutia naše škoricovo-kardamonové uzly, tie vám o nás napovedia veľa. Ale hlavne to, že sme iní,“ s úsmevom dodáva Dávid Greňa.

 

Dobrovoľní hasiči v Kežmarku: Srdce a odvaha v službe komunite  

03.04.2025

Dobrovoľní hasiči v Kežmarku: Srdce a odvaha v službe komunite Dobrovoľní hasiči v Kežmarku majú dôležitú úlohu pri ochrane života, majetku a prírody už celé desaťročia. Svojím nasadením pomáhajú nielen pri požiaroch, ale aj pri povodniach, nehodách a krízových situáciách. Ich práca je postavená na obetavosti, tímovom duchu a silnom zmysle pre pomoc komunite. [...]

Život za objektívom: Príbeh fotografky, ktorá zachytila ​​dušu našich najkrajších momentov

02.04.2025

Helena Lýdia Matiová sa narodila 22. decembra 1951 v Kežmarku a zomrela 28. novembra 2024, tiež v Kežmarku. Do povedomia Kežmarčanov sa zapísala ako fotografka, používajúca jednu z najstarších fotografických techník čiernobielej fotografie. Láske sa učila od rodiny Helena sa narodila do rodiny Alžbety a Františka Valenčíka, ako desiate dieťa. Od detstva ju [...]

Michal Fric sa v apríli vo výstavnej sieni predstaví na výstave Z absolútneho dňa

01.04.2025

Od 23. marca do 30. apríla môžeme vo Výstavnej sieni mesta Kežmarok obdivovať diela Michala Frica, ktorý pochádza z Popradu. Návštevníci výstavy majú jedinečnú možnosť v jeho dielach dešifrovať skryté odkazy. Umelec, ktorý vystavoval za hranicami Slovenska teraz predstaví svoje diela v Kežmarku Michal Fric sa narodil 7. apríla 1981 v Poprade, kde doteraz aj [...]

Russia Ukraine War

Nastražili Ukrajinci sebe krvavú pascu? Starosta tvrdí, že keď prileteli ruské rakety, v centre mesta si vojaci mali prevziať vyznamenania

13.04.2025 22:50

Ukrajinský regionálny politik vyhlásil, že v Sumoch, na ktoré udreli Rusi, sa mal byť v čase útoku vojenský ceremoniál, čo považuje za trestuhodnú nedbanlivosť.

Greece Explosion

Atény sa premenili na bojisko, vzduchom lietali Molotovove koktaily a kamene. Polícia zadržala vyše 70 ľudí

13.04.2025 21:53

Skupina neznámych osôb tam zaútočila na policajnú stanicu.

Robert Fico

Premiéra Fica zaráža, že v koalícii niekedy chýba politická integrita

13.04.2025 21:05

Kto sa nezmyselne spája s opozíciou, kope si podľa predsedu vlády vlastný politický hrob.

Počasie

Slovensko očakáva prvý letný deň. Dorazí aj výrazná dávka saharského prachu

13.04.2025 20:32

V posledných dňoch je na území Slovenska nadpriemerne teplé počasie.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 288
Celková čítanosť: 417367x
Priemerná čítanosť článkov: 1449x

Autor blogu