Regionálna tržnica v Kežmarku už má prvých nájomníkov

S blížiacimi sa teplými dňami, ktoré dorazia čoskoro aj pod Tatry sa v našom meste naskytuje možnosť oddýchnuť si pri vodnom prvku, či nakúpiť zdravé potraviny. Regionálna tržnica poskytla zázemie, ktoré sa ako prvá rozhodla využiť prevádzka Pekárová žena.

 

 

Projekt regionálnej tržnice bol do roka realitou

Zámerom mesta bolo zrealizovať prestavbu mestskej tržnice na regionálnu tržnicu za účelom podpory lokálnych producentov. Výstavbou nových priestorov sa vytvorili predpoklady na prebudovanie súčasného trhoviska v jednotnom architektonickom ráze. Komplexný návrh prestavby mestskej tržnice bol vzhľadom na predpokladaný finančný objem, časovú náročnosť a rešpektovanie užívateľských a nájomných práv rozdelený do niekoľkých etáp, prvá z nich priniesla tento priestor.

 

Výnimočná myšlienka

Pekárova žena vznikla v podstate na protest. „V pekárskej oblasti pôsobíme už dlhšie a veru poviem Vám nie je to nič jednoduché. Časom sme sa dostali do situácie,  kedy tlak nielen zo strany obchodných reťazcov na  cenu, nezmyselné podmienky a boli už neprijateľné,“ hovorí Dávid Greňa z prevádzky Pekárová žena. Nebolo to podľa neho to remeslo, ktoré sme chceli robiť a doplatil by na to v konečnom dôsledku zákazník. Rozhodol sa teda, že to skúsia vlastnou poctivou  cestou kváskového chleba a pečiva. „Otvorili sme teda prvú Pekárovu ženu v Košiciach. Už je to dva roky a stále pečieme z kvalitných surovín, bez umelých prísad a konzervantov, z kvásku a hlavne s láskou. Zákazníci to vedia oceniť, aj vďaka nim sa nám darí otvárať stále nové prevádzky,“ hovorí Greňa.

 

V Kežmarku bolo nájsť vhodné miesto na prevádzku problém

Greňa je rodák z Kežmarku a už dlhšie hľadal vhodný priestor v rodnom meste. „Na tržnici sme zatiaľ krátko ale otváračka bola skvelá. Kežmarčania nás milo prekvapili. Prevádzke sa darí a lokalita má potenciál. Tešíme sa čo prinesie  leto,“ konštatuje Greňa.

Kvalita si vyžaduje dlhý proces prípravy

V ponuke majú hlavne kváskové výrobky:  chleby z rôznych druhov múk, bagety ktorých proces výroby trvá 72 hodín a tiež croissanty. „Vyrábame lamináciou cesta a masla, dánske pečivo no a veľa ďalších dobrôt ktoré stále obmieňame aby ste sa nenudili. K tomu je neodmysliteľnou súčasťou aj naša káva, ktorej zmes pražia špeciálne pre naše obchodíky,“ chváli sa ponukou majiteľ prevádzky. Novinkou ktorú len nedávno spustili sú kvalitné holandské, francúzske aj švajčiarske syry a k tomu veľa lokálnych remeselných produktov.

„Mali by vedieť ako chutia naše škoricovo-kardamonové uzly, tie vám o nás napovedia veľa. Ale hlavne to, že sme iní,“ s úsmevom dodáva Dávid Greňa.

 

30

13.09.2025

Mal som pred tridsiatkou asi jeden deň Rozhodol som sa, že doma nebudem Sadol som na vlak do Popradu A zahlásil Paríž a na jednu ranu Vtom z rána budíme sa v kupé štyria Niekde v Rakúsku, Arab, Černoch, Ukrajinec i ja Príde pán, že vlak sa pokazil Tak nás černoch s ružovým kufrom zarazil Že on cestu pozná a na správny vlak zavedie Zrazu sme v opačnom smere, ktorý nikde [...]

Poklad

12.09.2025

Keď prvýkrát som ťa uvidel, svet okolo sa utíšil. V očiach tvojich mi znel tón, ktorý som precítil Neznámy pocit srdce odvtedy hreje, náhle ticho piesňou zneje. Každý krok mi k tebe vedie, láska kráča po tom chodníku k viere. Úsmev tvoj mi deň rozžiari, ako slnko na rannej tvári. Dotyk ruky je Tvoja jemná sila, celý náš svet sa v ňom ukrýva. Zrazu v srdci rozkvitá [...]

Dvojitá

11.09.2025

Na lúke si si sadla vedľa do trávy, a vravíš: „Máš to tvrdé pod sebou?“ Ja rýchlo šepkám: „To je len kus potravy,“ A zrazu krava ju žrala pred Tebou Raz si mi povedala: „Chcem niečo dlhšie!“ ja ponúkol som ti varechu, Keď jedli sme klobásy, zrazu vravíš: „To páli,“ a krútiš hlavou, že vraj som divoký, ja len sa smejem, no iné to omámi keď [...]

Putin, Ľudmila

Striptízové bary, tajná rodina a domáce násilie. Nová kniha o Putinovi odhaľuje jeho skrytú tvár

13.10.2025 22:40

Takéto odhalenie prináša nová kniha Sám cár od dvoch ruských autorov.

topolanek

Český expremiér Topolánek oznámil, že má rakovinu pankreasu

13.10.2025 20:08

Podrobnejšie svoj zdravotný stav nerozoberal.

SR Sliač letisko otvorenie Pellegrini BBX

Pellegrini: Letisko Sliač prechádza najväčšou rekonštrukciou vo svojej histórii

13.10.2025 18:24

Obnova letiska, ktoré bude slúžiť ako základňa pre slovenské stíhačky F-16, má byť dokončená v roku 2027.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 318
Celková čítanosť: 477885x
Priemerná čítanosť článkov: 1503x

Autor blogu