Založ si blog

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky.

 

Na zložité prípady poznajú riešenia

S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať osobitne a v súlade s právnymi predpismi a dohovormi toho-ktorého štátu. „Napríklad ak si prídu dať občania Slovenskej republiky prostredníctvom matričného úradu zapísať do osobitnej matriky v Bratislave narodenie dieťaťa, sobáš alebo úmrtie príbuzného ktoré nastalo v cudzine,“ povedala z praxe Zuzana Kredátusová.

 

Najväčším pozitívom je elektronizácia matrík

Technológie a pokrok sa dotkli i matrík. Ak je manžel alebo partner, ktorý určil otcovstvo pred narodením pri pôrode a podpíše v nemocnici dohodu o mene a priezvisku novorodenca, tak po novom už nemusí chodiť na matriku po rodný list, pretože matrika im ho pošle domov. „Ďalšou dobrou vecou je, že ak sa občan narodí kdekoľvek na Slovensku, môže si svoj rodný list vyzdvihnúť na ktoromkoľvek matričnom úrade na Slovensku, a nie v mieste svojho narodenia,“ uviedla Kredátusová.

 

Príspevok Kežmarčanky si vypočuli zástupcovia európskych krajín

Federálne združenie nemeckých matrikárov zorganizovalo 22. kongres Európskeho združenia matrikárov v dňoch 9. mája až 10. mája v nemeckom meste Fulda. Témou bol zákon o rodine a osobnom stave a zákon o mene a priezvisku zo súčasnej perspektívy. Členmi Európskeho združenia matrikárov sú: Belgicko, Nemecko, Estónsko Taliansko, Lotyšsko, Holandsko, Poľsko, Slovinsko a Slovensko. „Vystúpila som so svojím príspevkom na tému vývoj a história matrík na Slovensku a zákon o mene a priezvisku v praxi,“ povedala Kredátusová.

Na kongrese vystúpili aj prednášajúci z rôznych univerzít, ako napríklad Dr. Konrad Duden z Univerzity v Lipsku, honorárny konzul Bulharska Ingo Endrick Lankau a profesorka Jennifer Antomo z Univerzity v Mainzi. „Počas kongresu sa mnohí prednášajúci zamerali na náhradné materstvo, rodičovstvo, osvojenie detí rodičov rovnakého pohlavia, mená a priezviská detí pri osvojení alebo pri zmene pohlavia,“ povedala o kongrese matrikárov Kredátusová.

Ondrej Miškovič, foto: archív Zuzany Kredátusovej

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

03.07.2024

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS. Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu [...]

Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok sa pripravujú na elektronickú evidenciu odpadov

02.07.2024

Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok (VPS) sa začiatkom leta začali venovať proaktívnemu riešeniu podnetov občanov. V Kežmarku opäť pribudli muškáty na Hlavnom námestí, ktoré dodávajú historickým uličkám nášho mesta čaro. O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Ladislavom Petrekom, riaditeľom VPS Kežmarok. Pracovníci VPS sa [...]

Ukrajina Rusko Vojna Invázia uarus

Skaza a strach, opísali svedkovia po zásahu kyjevskej detskej nemocnice

08.07.2024 23:00

Budovy čiastočne zrovnané so zemou, prach, vybité okná, deti tlačiace sa k svojim rodičom a desiatky pomáhajúcich záchranárov, lekárov, vojakov i civilistov.

Biden

USA: Biden sa nelieči na Parkinsonovu chorobu, uviedol Biely dom

08.07.2024 22:39

Neurológ navštívil Biely dom osemkrát počas uplynulého roka - od leta do jari.

Netanjahu,

Netanjahu blokuje rokovania o prímerí, tvrdí Hamas. Podľa Bieleho domu v rozhovoroch pretrvávajú rozdiely

08.07.2024 22:27

Sprostredkovateľov rozhovorov o prímerí Hamas vyzval, aby tieto Netanjahuove "ťahy" zastavili.

brezno, krúpy

Pohroma v Brezne. Mesto zasiahla silná búrka s krupobitím. Stačilo 15 minút a ulice zaplavila voda, hlásia veľké škody

08.07.2024 21:20, aktualizované: 22:15

Stredným a východným Slovenskom sa prehnali silné búrky.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 349981x
Priemerná čítanosť článkov: 1367x

Autor blogu