Založ si blog

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS.

 

Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu Senior Friendly. Tento titul si vyslúžil za nadštandardnú starostlivosti, ktorú sprostredkúval seniorom. V Kežmarku sa o seniorov starajú na dennej báze v ZPS a ZOS. „Poskytujeme služby seniorom v dôchodkovom veku, ktorým bolo mestom, alebo obcou vydané rozhodnutie o odkázanosti na poskytovanie sociálne služby,“ povedal v skratke Peter Vilček o tom, ako funguje systém starostlivosti o seniorov. Od varenia, aktivít, hygieny, pomoci až po posledné chvíle sú im zamestnanci ZPS a ZOS nablízku.

 

Teplá strava doručená až ku dverám

V Kežmarku majú seniori možnosť dovozu teplých obedov, túto službu využíva 180 z nich. „Obed im doručia zamestnanci mesta priamo domov za minimálnu výšku stravného. Je to reálna pomoc najmä tým, ktorí už nevládzu každý deň stráviť niekoľko hodín v kuchyni varením teplého a výživného jedla. Som rád, že aj týmto krokom môžeme splácať strieborný dlh, ktorý voči našim seniorom máme,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák.

 

Prvý polrok roka 2024

V prvom polroku okrem každodenných aktivít mali aj vystúpenia detí z kežmarských materských, základných ale aj stredných škôl. „Mali sme i divadelné predstavenie, zahrať nám prišli herci z prešovského divadla Autora. Každé dva mesiace usporadúvame veľké narodeninové oslavy pre tých, ktorí sa dožívajú okrúhlych jubileí,“ povedal Peter Vilček. Počas leta sa naši seniori zúčastňujú na Podtatranskej petangovej lige. „Organizujeme výlety do okolia, robíme opekačky a guláš v areáli nášho zariadenia. Samozrejme, naše sociálne pracovníčky denne organizujú pestré voľnočasové aktivity v dopoludňajších a popoludňajších hodinách,“ doplnil Vilček.

Keďže zamestnanci trávia so seniormi veľa času a sú s nimi v úzkom kontakte, ich odchod sa ich citovo veľmi dotkne. „Pri rôznych príležitostiach si často na nich spomenieme a pospomíname na zážitky s nimi. Na regeneráciu síl zamestnancov usporadúvame rôzne teambuildingové akcie,“ dopovedal o psychohygiene zamestnancov riaditeľ ZPS a ZOS.

 

Na rekonštrukciu zariadenia pripravujú projekt

Momentálne je v spolupráci s mestom spracovávaná projektová dokumentácia na generálnu rekonštrukciu ZPS. „V rekonštrukcii pôjde o zateplenie fasády, zateplenie strechy, vybudovanie vlastnej kotolne, bezbariérový vstup do budovy, fotovoltiky na zníženie nákladov a rekonštrukciu kuchyne. Taktiež v spolupráci s mestom už prebieha stavebné konanie na vybudovanie nízkokapacitného zariadenia v Kežmarku pre dvanásť seniorov,“ skonkretizoval riaditeľ Vilček.

Ondrej Miškovič, foto: archív ZPS a ZOS

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

04.07.2024

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky. Na zložité prípady poznajú riešenia S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať [...]

Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok sa pripravujú na elektronickú evidenciu odpadov

02.07.2024

Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok (VPS) sa začiatkom leta začali venovať proaktívnemu riešeniu podnetov občanov. V Kežmarku opäť pribudli muškáty na Hlavnom námestí, ktoré dodávajú historickým uličkám nášho mesta čaro. O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Ladislavom Petrekom, riaditeľom VPS Kežmarok. Pracovníci VPS sa [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Summit NATO postaví "most" k členstvu Ukrajiny v aliancii. Termín vstupu neurčí

06.07.2024 06:30

Summit NATO vo Washingtone má podporiť Ukrajinu vojensky, politicky aj finančne, bez stanovenia termínu vstupu do aliancie.

Irán, voľby, Masúd Pezeškiján

Reformista Masúd Pezeškján bude iránskym prezidentom, zvíťazil v druhom kole

06.07.2024 06:00

V druhom kole iránskych prezidentských volieb zvíťazil reformný kandidát Masúd Pezeškján.

most, Užhorod

Najdrahšie mesto Ukrajiny? Leží na slovenskej hranici. Prenájom bytu tam vyjde takmer na priemerný plat

06.07.2024 06:00

Od najbližšieho bojiska ho delí tisíc kilometrov. Domáci i prišelci si však za relatívne bezpečie musia priplatiť.

koláž, fotky, mReportér

Kozy na pláži prekvapili dovolenkárov. Niektorí ľudia takéto niečo ešte nevideli

06.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 349467x
Priemerná čítanosť článkov: 1365x

Autor blogu