Založ si blog

Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok sa pripravujú na elektronickú evidenciu odpadov

Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok (VPS) sa začiatkom leta začali venovať proaktívnemu riešeniu podnetov občanov. V Kežmarku opäť pribudli muškáty na Hlavnom námestí, ktoré dodávajú historickým uličkám nášho mesta čaro. O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Ladislavom Petrekom, riaditeľom VPS Kežmarok.

 

Pracovníci VPS sa v posledných mesiacoch venovali priebežnej a online registrácii požiadaviek a podnetov od občanov. „Pokračujeme v kosení, priebežnom čipovaní zberových nádob na elektronickú evidenciu odpadov a opravujeme mobiliár v centre mesta. Medzi stále aktivity VPS-ky v tomto ročnom období patrí údržba Arény Kežmarok, detských ihrísk a odstraňovanie suchých drevín,“ povedal Ladislav Petrek. Leto VPS dovoľuje venovať čas príprave a servisu techniky na zimu a plánovaniu harmonogramu ďalšej sezóny v Aréne Kežmarok. Občanov VPS-ka prosí o spoluprácu pri zavádzaní elektronickej evidencie odpadov, aby tento systém bolo možné čím skôr v našom meste plnohodnotne spustiť.

 

Príprava mesta na príchod návštevníkov EĽRO

Mesto a mestské organizácie spoločne s VPS sústredia svoje úsilie na čo najlepší pocit z nášho mesta pre návštevníkov EĽRO a turistov, ktorí doň každoročne počas leta prichádzajú. „V tomto roku je pripravené rozšírenie areálu, preto sme pred novú bránu osadili šesť kusov betónových pätiek,“ povedal Ladislav Petrek.

 

Dávajú ľuďom možnosť pracovať cez projekty

Vo Verejnoprospešných službách mesta Kežmarok pracuje celkovo 74 zamestnancov. „Sme zapojení do dvoch projektov. Prvým z nich je národný projekt Podpora udržania pracovných návykov. Momentálne v tomto projekte máme 15 ľudí. Po tom, čo sa zvýšili financie v rozpočte, nám umožnili prijať ešte jedenásť ľudí. Podali sme novú žiadosť a títo zamestnanci nastúpili 1. júna 2024 do práce. Títo zamestnanci sú stále vedení na úrade práce, ale poberajú dávku v hmotnej núdzi a rôzne iné príspevky. K tomu dostávajú aktivačný príspevok za odpracované hodiny u nás. Na mesiac majú určených maximálne 80 hodín, čiže štyri hodiny na deň. Úrad práce nám prepláca ochranné pomôcky, náradie a poistenie. Projekt je platný do 31. decembra tohto roku. Druhý projekt, v ktorom sme zapojení. je národný projekt Právo na prvé zamestnanie. Podali sme žiadosť a vybrali sme dve ženy,“ povedal o stave VPS Ladislav Petrek.

 

Počas leta môžete využiť kúpalisko až so 70 percentnou zľavou

Cena vstupného na kežmarskom kúpalisku je pre dospelých desať eur. Dieťa do výšky do sto centimetrov v sprievode dospelej osoby má vstup zdarma. Dieťa s výškou nad sto cm a mládež do 18 rokov má vstup za päť eur. Osoba nad 62 rokov a držiteľ preukazu ťažko zdravotne postihnutého a ŤZP-S má vstup za päť eur. Držitelia mestskej karty alebo osoby s trvalým pobytom v Kežmarku majú 70 percentnú zľavu z ceny príslušného vstupného.

Ondrej Miškovič, foto: Zuzana Polomčáková

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

04.07.2024

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky. Na zložité prípady poznajú riešenia S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať [...]

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

03.07.2024

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS. Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu [...]

pellegrini fico volebna noc

Spojí sa krajná pravica? Smer Patriotov vylúčil, Pellegriniho lobing môže zabrať. Fica bude zaujímať blokujúca menšina

06.07.2024 07:00

Hnutie Republika zatiaľ pred novou frakciou uprednostňuje vlastenecké subjekty a pomôcť by mohol aj ohrozenej ID, do ktorej chcela patriť aj SNS Andreja Danka. Patrioti a ID sa však zrejme spoja.

centrum, Banská Štiavnica, autá

Uzavrú centrum Banskej Štiavnice a urobia z neho pešiu zónu? Primátorka to nevylučuje

06.07.2024 07:00

Hluk šíriaci sa z áut, motoriek či autobusov, ktoré sa „rútia“ priamo stredom historického mesta, je podľa mnohých „nervy drásajúci“. Sú presvedčení, že malebné centrum by malo slúžiť ako pešia zóna.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Summit NATO postaví "most" k členstvu Ukrajiny v aliancii. Termín vstupu neurčí

06.07.2024 06:30

Summit NATO vo Washingtone má podporiť Ukrajinu vojensky, politicky aj finančne, bez stanovenia termínu vstupu do aliancie.

Irán, voľby, Masúd Pezeškiján

Reformista Masúd Pezeškján bude iránskym prezidentom, zvíťazil v druhom kole

06.07.2024 06:00

V druhom kole iránskych prezidentských volieb zvíťazil reformný kandidát Masúd Pezeškján.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 349484x
Priemerná čítanosť článkov: 1365x

Autor blogu