Založ si blog

Keď na vás zapíska Michal Smetanka, môžete sa pokojne otočiť

Kráľmi remesla z roku 2008 Michal Smetanka a Pavol Urda nechýbali ani na tomto ročníku festivalu a dostať sa k nim na rozhovor pre značný počet priaznivcov a priateľov bolo ozaj náročné, no podarilo sa nám to.

Michal Smetanka sa spolu s priateľom Pavlom Urdom venujú „píšťalkárstvu“ a výrobe hudobných nástrojov. Na opis toho, čo je potrebné pre správny tón, by bol článok krátky, no M. Smetanka nám to zhrnul slovami: „Začína sa to zberom a výberom materiálu. Musí to byť drevo, ktoré poznáme. Musíme vedieť, kedy bolo vyrastené, kedy bolo zobrané, či ako dlho schlo. Zbierame drevo na hudobné nástroje vo výške okolo tisíc metrov nad morom, teda ideálne sú Levočské vrchy,“ povedal Smetanka.

Ak dnes chceme hrať s kapelou, znamená to, že potrebujeme rovnaké ladenie. „Tých ladení je veľmi veľa. Potom každý chce nejakú výzdobu inú na píšťale a tých výzdob je takisto veľa druhov, takže to je naozaj obrovský vesmír,“ pokračoval Smetanka. Festival zhodnotil slovami: „Festival hodnotíme dobre. Už dlho si nepamätáme ročník bez dažďa, a to sme tu už asi 25 či 28 rokov. Tohto roku sme tu nemali frflošov, prišli samí príjemní ľudia, ktorí sa zaujímajú o našu prácu. Tiež k nám chodí veľa detí, čo sme tiež veľmi radi, pretože hlavne pre nich to robíme,“ dodal Smetanka. Hudobné nástroje robia len na zákazku. EĽRO je pre nich sviatok remesiel, kde len raz za rok sa stretnú s niektorými kolegami remeselníkmi. Iba týždeň pred festivalom napríklad dokončili fujaru, ktorá putovala do Českej republiky.

Ondrej Miškovič, foto: Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331885x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu