Založ si blog

Kežmarská škola s jemnocitom pre ekológiu

Základná škola Dr. Daniela Fischera v Kežmarku je školou aktívnou a zvedavou. Je to škola výziev a nebojácneho postoja k práci u detí i zamestnancov. Školský rok 2022/2023 bol pre školu plný noviniek a iniciatív v zelených projektoch, ktoré vzdelávajú žiakov, ale aj učiteľov.

 Rok začali jarným upratovaním

V marci sa škola zapojila do celomestského jarného upratovania. Žiaci i učitelia si zobrali vrecia, metly, hrable, lopaty, rozišli sa na svoje úseky a s chuťou sa pustili do práce. Žiaci 2. a 3. ročníka vyzbierali v školskom areáli popadané šišky a polámané konáriky z drevín, ktoré si odložili na akcie v tvorivých dielňach. Nepoužité putovali do kompostoviska v areáli školy. Žiaci druhého stupňa upratovali nielen vonkajší areál školy, ale pomohli skrášliť aj okolie dvoch materských škôl, a to Materskej školy Cintorínska a Materskej školy Karola Kuzmányho. Ich pomoci sa potešili i v CVČ a v Zariadení pre seniorov Kežmarok.

Tešíme sa, že sme aspoň trošku prispeli k tomu, aby sa starkí vo svojom domove cítili dobre. „Týmto pracovným nasadením sme otvorili prípravu v areáli školy na čakajúce novinky. Uskutočnila sa aj výsadba siedmich jabloní,“ povedala riaditeľka školy Zlatica Scherfel.

Na prednáške si predstavili spôsob a význam výsadby stromov

V utorok 4. apríla sa žiaci siedmych ročníkov zúčastnili na prednáške a diskusii na tému sadíme ovocné stromy. Téma korešpondovala s aktuálnymi cieľmi Zelenej školy. Siedmaci sa dozvedeli základné informácie o historických, starých a moderných odrodách ovocných stromov. Hlavná časť prednášky obsahovala poznatky o správnom postupe pri sadení ovocného stromu, aby raz vyrástol v dospelý strom, ktorý bude pravidelne rodiť zdravé a chutné ovocie.

Po skončení prednášky nasledovala diskusia. „Prednáška bola teoretickou prípravou na jarné sadenie nových ovocných stromov v školskom sade. Potrvá roky, kým nové ovocné stromčeky prinesú úrodu. V tom čase budú terajší siedmaci už vysokoškoláci,“ povedala riaditeľka školy Zlatica Scherfel s vedomím, že ich prácu ocení až budúca generácia žiakov školy.

Začali s vyučovacími hodinami na čerstvom vzduchu

Proenvironmentálna výučba zahŕňa prepojenie programu Zelenej školy priamo do vyučovacích predmetov. Hlavným cieľom environmentálneho akčného plánu Základnej školy Dr. Daniela Fischera je zvýšiť počet hodín odučených vonku. „Za posledné dva roky sa snažíme čo najviac času tráviť vonku na školskom dvore a zážitkovým učením získať čo najviac vedomostí, zručností, ale aj zažiť radosť z pohybu a zábavy,“ povedala zástupkyňa školy pre prvý stupeň Zuzana Ferenčáková a koordinátorka Zelenej školy. Žiakom sa na týchto hodinách darí vytvárať umelecké diela na výchovách priamo s využitím prírodného materiálu. Príkladom radosti, ale aj potreby voľného pohybu a zábavy je činnosť školského klubu detí, kde deti trávia vonku takmer každý deň v každom ročnom období.

Prechádzka, ktorá vie naučiť

Cesta náučného chodníka sa začala 29. júna, kedy školu navštívil lesník, s ktorým žiaci 4. ročníka spoznali a pomenovali stromy v areáli školy. Žiaci 9. ročníka pripravili plán, pomocou ktorého mladší žiaci nevynechali ani jedinú drevinu. „Vďaka lesníkovi Vanousovi žiaci vedia, že v areáli školy nájdeme borovicu čiernu, borovicu lesnú, brest horský, jelšu, javor a mnoho ďalších druhov drevín. Následne boli vybrané dreviny, ktoré sú súčasťou náučného chodníka,“ priblížila Scherfel. Ku stromom vytvorili žiaci 2. stupňa popisy, vyhľadali latinské názvy a názvy v anglickom a nemeckom jazyku. Na hodinách informatiky každému popisu priradili QR kód, ktorý počas prechádzky presmeruje na podrobnejšiu charakteristiku drevín. Pri prechádzke areálom školy si môžete všimnúť pri niektorých drevinách tabuľky s názvami drevín a QR kódmi.

Zo žiakov sa stali enviro lektori

Žiaci ôsmeho ročníka sa v máji na chvíľu stali lektori, ktorí si vyskúšali rovesnícke vzdelávanie na zhotovenom náučnom chodníku v areáli školy. Svojich mladších spolužiakov z tretieho až piateho ročníka previedli školskou záhradou, kde im ukázali, ako sa prostredníctvom tabuliek, ktoré sú umiestnené pri vybraných druhoch drevín, môžu vzdelávať a dozvedieť sa niečo viac.

„Popri tom im starší žiaci predstavili a pripomenuli základné znaky ihličnatých aj listnatých drevín, predstavili využitie ich listov, kvetov, plodov a dreva. Žiaci si mohli ohmatať ihlice, šišky, videli pučať listy a kvety vybraných drevín. Efektívnosť rovesníckeho vzdelávania sa ukázala na strane starších žiakov, ktorí sa museli pripraviť po vedomostnej stránke a vycibriť sa hlavne v prezentačných zručnostiach. Rovnako to platí i na strane mladších žiakov, ktorí prijímali poznatky s väčšou zanietenosťou a ľahkosťou,“ povedala učiteľka z kežmarskej „fischerky“ Mária Mlynarčíková.

Novinky pre žiakov dokázali vytvoriť svojpomocne

Podmienky environmentálnej výučby a výchovy v bežnom dni umožňuje aj spomínaný novozriadený priestor vonkajšej triedy v areáli školského dvora. „Recyklácia materiálu z dvoch konštrukcií zo striedacích lavíc multifunkčného ihriska slúžila ako korpus z ktorého šikovné ruky pod vedením Mgr. Mareka Kuffu s kolegami vytvorili oázu učenia na čerstvom vzduchu. Strecha chráni pred páliacim slnkom a prípadnými zrážkami dažďa,“ priblížila riaditeľka Scherfel. Priestor poňali v prírodnom štýle, podporiac afinitu k prírode. Čiastočné zakrytie bočných stien je zabezpečené dreveným obkladom. Sedenie prispôsobili prajným podmienkam a vytvorili z pníkov rôznych drevín listnatých stromov kruh. Ten má symbolizovať vzájomnosť, inklúziu a možnosť učiť sa nielen v nezvyklých priestoroch, ale aj inak. Stredný diel starej školskej tabule zrecyklovali taktiež – na bežné užívanie slúži svojmu pôvodnému účelu naďalej.

„Priestor sme skrášlili zasadenými a prezimovanými muškátmi, o ktoré sa starali deti a kolegyne. Nech sa nám dobre vzdeláva a oddychuje vo všetkých našich priestoroch,“ zakončila slovami prechádzku po envirozáhrade riaditeľka Scherfel.

 Ondrej Miškovič, foto: archív školy

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Kitzsteinhorn

Pri zrážke počas lyžovačky v rakúskom Kitzsteinhorne zahynul český občan

30.04.2024 08:47

Napriek okamžitej prvej pomoci privolaný lekár záchrannej služby konštatoval smrť českého občana.

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331961x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu