Založ si blog

Mojich 10 rád ak by som mal ísť znova do Prahy

Venujem sa už dlhšiu dobu Google sprievodcovi a Praha mi priniesla viaceré krásne zábery a samozrejme spomienky. Ak chcete vidieť všetky fotografie z českého výletu navštívte môj profil na Google sprievodcovi. Link nájdete pod týmto článkom. Zobrazenia mojich fotografií na Google mapách sa približujú k miliónu, buď sú pekné alebo je ich veľmi veľa. Verím, že tá prvá možnosť. Čo by som si poradil ak by som tu znova šiel prvýkrát?

 

 

1. RADA: SPOČÍTAJTE si počet hodín, ktorý chcete precestovať v Prahe metrom a tak si kúpte lístky. Metro je najrýchlejším spôsobom ako sa presúvať v meste, lístok Vám platí aj na autobusovú prepravu ako aj lanovku na Petřín. Kúpte si lístky hneď pri príchode. Automat neposkytuje dvojdňové lístky len jednodňové a trojdňové. Robia to dosť dobre takticky, lebo veľa ľudí trávi v Prahe dve noci a tak kúpia trojdňový lístok a deň tak pustia a platia zbytočne. Lístok na viac dní si kúpte hneď a ak na jednodňové tak aj tie naraz. Platia od označenia a v najmenej vhodnú chvíľu sa nemusíte dostať ku stroju na kúpu lístka.

 

2. RADA: MÚZEÁ sa nebojte navštíviť kvôli ich cene. Národné múzeum za 8 eur a máte nezabudnuteľný zážitok, tak isto Štefánikova hvezdáreň na Petříne a mnoho ďalších.

 

3. RADA: NAJVÝZNAMNEJŠIE pamiatky nájdete na zastávke metra s označením „múzeum“ hneď po výstupe pozeráte na sochu sv. Václava, za vami je múzeum a keď pôjdete rovno smerom od múzea a sochy natrafíte na orloj.

 

4. RADA: PLATBY robte kartou a zvoľte vždy českú menu pre lepší kurz.

 

5.  RADA: HOVORIŤ po slovensky miestami nestačí. Žiaľ, mladá generácia Čechov nám už nerozumie a ak sa spýtate po slovensky na cestu, dostanete odpoveď po anglicky aj od Čecha. Chcelo by to nejaké výmenné pobyty pre naše národy nemyslite?

 

6. RADA: BLÚDIŤ je povolené a natrafíte na krásne zákutia Prahy. Stalo sa to pri Maiselovej synagóge, že som dvomi uličkami trafil bez mapy, bez znalosti čo môže byť ďalej na staromestské námestie. Áno, kto bol v Prahe si povie jasné, no pre obyčajného návštevníka nech je blúdenie návodom ako spoznať najlepšie Prahu.

 

7. RADA: METRO je veľmi zle označené. Je ho na každom kroku ale smerovníky k nemu nikde. Zoberte si mapu v offline režime, tzn. vytlačenú alebo nejakého sprievodcu.

 

8. RADA: OBUV je dôležitá. Ak chcete prejsť veľa, zvoľte si takú, ktorá Vám vyhovuje. Na fotkách ju aj tak nevidno a hlavne nech si tieto dni užijete čo najviac.

 

9. RADA: AK IDETE NA KONCERT tak si poriadne pozrite program a ak to bude na Letňanoch tak na miesto koncertu sa dostanete prostredníctvom metra a pôjdete na koniec stanice kde vľavo po východe dorazíte zhruba za päť minút na miesto. Tam nemáte kde zablúdiť, keďže všade je len pole a sem tam lietadlo.

 

10. RADA: ŠTUDUJTE predtým čo chcete v Prahe vidieť. Mňa najviac zaujali príbehy, o smrti na Karlovom moste alebo Golemovi či pražskom rabínovi. Ak si predtým pozriete o hocijakom mieste na ktoré idete dokument a potom ho navštívíte tak ten zážitok bude omnoho silnejší. Ak samozrejme nejdete do Prahy len kvôli povestnému pivu, prípadne dať si len vepřo, knedlo a zelí. No samozrejme čítajte Google mapy a hlavne recenzie na miesta a podniky kam zavítate. Mnohí takí ako ja tam už boli a čo to na tom mieste pofotili či o ňom napísali.

 

Link na Google sprievodcu:
https://maps.app.goo.gl/RdhXAVNkQt7ncSfZ7

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

07.04.2024

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať. Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 328043x
Priemerná čítanosť článkov: 1390x

Autor blogu