Založ si blog

Kostol postavili v uličnej zástavbe na mieste troch meštianskych domov

Meštianske domy, ktoré darovalo v roku 1650 protestantské mesto Kežmarok katolíckej cirkvi, aby si postavila malý kostolík, pretože Kostol svätého Kríža bol v tom čase vlastníctvom protestantov, dnes v Kežmarku už nenájdeme. Miesto nich máme nenápadnú historickú dominantu.

Kežmarok bol slobodným kráľovským mestom, dokým sa priamo na jeho území nepostavil hrad v roku 1463. „Hradné panstvo – hlavne štyri generácie rodiny Thököly – sa snažili mešťanov zbaviť všetkých práv – boje o slobodu trvali takmer dvesto rokov. Aby sa Kežmarčania zbavili hradných pánov, hľadali pomoc, kde sa len dalo. Hoci bolo mesto evanjelické – žila tu väčšina Nemcov – požiadalo o pomoc aj katolícku cirkev,“ približuje históriu mesta a obdobie náboženských bojov historička Nora Baráthová.

Za pomoci všetkých orodovníkov a panovníka sa  napokon Kežmarok v roku 1651 vykúpil spod hradných pánov a znova sa stal slobodným kráľovským mestom. Za pomoc sa bolo treba odvďačiť. Tak katolícka cirkev, ktorej pôvodný kostol v tom čase užívali evanjelici, dostala od mesta tri domy v zástavbe Hradnej ulice, aby si na ich mieste postavila kostol. „Kostol vznikol medzi rokmi 1651 až 1654. Navštevovali ho hlavne Slováci a údajne aj kázne boli slovenské, preto kostol po stáročia volali aj slovenským kostolom,“ približuje Baráthová. Podľa popisu z roku 1720 bol pomerne skromnou stavbou, zaklenutou dreveným stropom a vo vežičke boli umiestnené dva zvony.

Tri mená jedného kostola

V roku 1670, počas obdobia rekatolizácie prichádza do Kežmarku paulínsky rád, ktorý prevzal tento kostol a preto sa začal volať paulínskym. V roku 1731 bol chrám zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie a tak ho dodnes volajú aj mariánsky. Otázkou podľa Baráthovej ostáva, prečo až tak neskoro po výstavbe sa uskutočnila posviacka chrámu? Dnes však tento chrám označujeme tromi názvami: Paulínsky, pre prítomnosť rehole Paulínov, Nanebovzatia Panny Márie, ktorému je zasvätený, ale aj mariánsky, vyplývajúc z jeho patrocínia.

Kostol skúšaný ohňom

Kostol trpel viacerými požiarmi. Dňa 19. decembra 1741 kostol vyhorel spolu s veľkou časťou Hradnej ulice. O šesť rokov 24. apríla 1747 bol položený základný kameň nového kostola, zvonka ho dokončili v roku 1756. Kostol už bol bez veže. Hlavný oltár bol dokončený v roku 1772 a jeho ústredným obrazom bolo Navštívenie Panny Márie. V roku 1787 postihol Kežmarok ďalší požiar, zhorelo takmer celé mesto, hrad a neďaleko stojaci mariánsky kostol, údajne bez strechy a okien bol až 14 rokov. Generálna oprava sa uskutočnila až v roku 1821. Tento rok je aj na vchodových dverách. K ďalším opravám došlo koncom 19. storočia, v druhej polovici 20. stor. a začiatkom 21. storočia, kedy sa dostal do súčasnej podoby.

„Ľudia o tomto kostole vedia pomerne málo. Ak siahnu po štvrtom diely monografie Život v Kežmarku, nájdu tam aj štúdiu o umeleckých pamiatkach mesta – rímskokatolícke dopodrobna opísal MUDr. Jaroslav Grochola. Keďže som evanjeličkou, do tohto kostola chodím len v rámci kultúrnych akcií a pozerám naň ako významnú pamiatku,“ dodáva historička Nora Baráthová.

Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330198x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu