Založ si blog

Pozor na podivné zbierky. Štedrosť sa nemusí vyplatiť

Vianočné sviatky sú o štedrosti, láske a radosti. V mnohých z nás sa budí potreba súcitu s najbiednejšími a preto viac ako inokedy prejavujeme štedrosť. Avšak rôzne finančné zbierky pre takéto osoby sa niektorí snažia zneužívať, a to zvlášť v tomto predvianočnom období.

Podivné zbierky vykonávajú najčastejšie občania, ktorí ani nie sú občanmi Slovenskej republiky. Hlavne pred nákupnými centrami a na miestach, kde je zvýšený pohyb ľudí. „Tieto osoby vyberajú finančné prostriedky vraj pre nepočujúcich a telesne postihnutých ľudí, či pre chudobné deti, čo však vo väčšine prípadov nie je pravda. Finančné prostriedky vyberajú pre úzku skupinu osôb, ktorí z takejto činnosti profitujú. Preukazujú sa falošným certifikátom, na ktorom sú rukou dopísané vymyslené mená ľudí, ktorí vraj dali nejaký finančný príspevok. Avšak ide iba o zlákanie ľudí na vymoženie určitej finančnej čiastky,“ povedal zo svojej policajnej praxe Štefan Šipula, náčelník Mestskej polície Kežmarok.

Každý by si mal uvedomiť, že aj na takúto činnosť je potrebné živnostenské oprávnenie, registrácia, úradné povolenie alebo osvedčenie podľa platných právnych predpisov. Inak sa dopúšťajú priestupku na úseku podnikania podľa zákona NR SR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, za čo im môže byť uložená na mieste bloková pokuta až do výšky 33 eur. Mestská polícia preto žiada občanov, aby predtým ako dajú nejaké peniaze na dobročinné účely, dôkladne si preverili, či finančná zbierka spĺňa zákonom stanovené podmienky. Ak vznikne podozrenie na nekalú činnosť, aby okamžite kontaktovali mestskú políciu na linke 159, ktorá takýto oznam preverí a podľa okolnosti prijme príslušné opatrenia. „Týmito opatreniami chceme zabezpečiť, aby vykonávané zbierky boli riadne zaevidované a aby vyzbierané finančné prostriedky i skutočne skončili u tých, ktorí ich naozaj potrebujú, čo aj mestská polícia plne podporuje,“ zakončil upozornenie náčelník mestskej polície Štefan Šipula.

Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330161x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu