Založ si blog

Včasná diagnostika dokáže zachrániť život

„Môj otec Miroslav Garčala dostal mozgovú mŕtvicu 16. júla v čase približne o 7.30 hod. ráno, po privolaní rýchlej zdravotnej pomoci mu bola už o 7.40 hod. poskytnutá rýchla zdravotná pomoc s diagnózou: Mozgová mŕtvica,“ začína rozprávanie syn Martin. Promptné diagnostikovanie ochorenia službukonajúcim záchranárom pánom Kyseľom a rýchle poskytnutie zdravotnej pomoci službukonajúceho personálu rýchlej zdravotnej pomoci Kežmarok v tomto čase zachránilo Miroslavovi život.

„Vďaka ich profesionálnemu prístupu bol môj otec prevezený do nemocnice v Poprade, kde potvrdili správnosť diagnostikovania ochorenia. Na základe zistených skutočností bol okamžite prevezený vrtuľníkom na operačný zákrok do nemocnice v Košiciach. Po tomto zákroku bol asi po troch dňoch prevezený naspäť do Popradu na neurologické oddelenie jednotky intenzívnej starostlivosti,“ spomína Martin.

Nakoľko na neurologickej jednotke intenzívnej starostlivosti mohol byť hospitalizovaný maximálne desať dní, nastala dilema, kto teraz Miroslavovi pomôže, nakoľko stále nebol dostatočne samostatný, či už po stránke fyzickej tak i psychickej. „Môj otec slúžil skoro 30 rokov ako profesionálny vojak, tak som sa s mojou rodinou spoliehali na pomoc od vojenskej nemocnice v Ružomberku. Oslovili sme teda túto nemocnicu. Tam nám bolo oznámené, že ani civilista, ani vojak nemajú nárok na ich pomoc, nakoľko naše vládne predstavenstvo zrušilo oddelenia pre pomoc pacientom s mozgovou mŕtvicou,“ smutne konštatuje Martin. Aj keď so slzami v očiach, súhlasili, aby Miroslava previezli na oddelenie dlhodobo chorých do Kežmarku k primárovi Bártovi. Práve v tomto momente sa však začali diať neuveriteľné veci a doslova malé zázraky.

V pondelok 16. augusta bol Miroslav dopoludnia prijatý na oddelenie. „Môjho otca mala na starosti Mária Balážová a týmto chcem aj jej poďakovať za skutočne profesionálnu službu a poskytovanú zdravotnú starostlivosť. Po dvoch dňoch od prijatia na oddelenie sme neverili vlastným očiam. Otec ma spoznával po celý čas ako som bol pri ňom na návšteve, poznal aj svoju manželku, čo sa nám predtým nestalo. Hneď potom sa pýtal na svoju záhradku, či som už vybral zeleninu, porýľoval a podobne. Začal znova po vyše mesiaci sám chodiť, samozrejme sme ho istili, ale chodil a dokonca sám šiel na sociálne zariadenie a pokúšal sa oholiť,“ hovorí Martin o svojom otcovi, ktorý nedovolil chorobe aby nad ním zvíťazila.

Martin spoločne s rodinou si je istý, že len vďaka odbornému prístupu a vysokej profesionalite lekárov z oddelenia kežmarskej nemocnice, na čele s primárom Bártom a personálu profesionálnych a vysoko kvalifikovaných zdravotných sestier, môže s hrdosťou povedať, vychváliť a šíriť dobré meno oddeleniu dlhodobo chorých v našom meste.

„Chcel by som týmto profesionálom z vrúcneho a úprimného srdca poďakovať v mene mňa a celej mojej rodiny. Taktiež aj za určite mnoho klientov a ich rodinných príslušníkov, ako napríklad pána Wavreka, ktorí sú a boli maximálne spokojní s prácou týchto profesionálov na tomto oddelení,“ zakončil poďakovanie Martin.

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 318042x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu