Založ si blog

Jedlo priamo z lesa, ktoré inšpiruje ostatných

Mnohí v uplynulých mesiacoch boli odkázaní na prácu z domu, prípadne na nútenú dovolenku. Po čase strávenom doma sa vo viacerých ľuďoch prebudili kreatívne nápady, ako tento čas prežiť čo najefektívnejšie. Jedným z nich u mnohých bol aj pobyt v prírode.

Varenie alebo iná úprava stravy je pri dlhšom pobyte v lese takmer nevyhnutnosťou. Rodený Kežmarčan Ľubomír Šmindák sa venuje netradičnému koníčku – vareniu v prírode a na sociálnych sieťach inšpiruje svojimi receptami aj druhých. „Už od detstva ma zaujímalo varenie, vraj som začal už ako šesťročný, keď moja mama ležala doma chorá a ja som vtedy pripravil náš prvý obed. Písal som si vlastné kuchárske knihy, poznámky a triky do kuchyne. Dokonca som chcel vydať kuchársku knihu s nátierkami,“ spomína na svoje kulinárske začiatky Šmindák.

Kuchárske remeslo sa rozhodol študovať v Hornom Smokovci a po ukončení štúdia pracoval v penzióne ako kuchár. Neskôr sa stal aj majiteľom tohto penziónu. „Postihlo ma to, čo je v dnešnej dobe nočnou morou nielen podnikateľov, ale každého bežného človeka, a to syndróm vyhorenia,“ hovorí Šmindák, ktorý sa po tejto nemilej skúsenosti rozhodol pracovať hlavne na svojom zdraví a vzťahoch v rodine, ktorú si medzi všetkými svojimi povinnosťami stihol s manželkou Ivanou v tej dobe založiť.

Jedného dňa prišiel nápad uvariť v lese niečo netradičné, a tak sa nenápadne zrodil dnes už fungujúci projekt Slovensko na panvičke, v ktorom môžeme vidieť prípravu tradičných jedál v blízkych lesoch. „Príroda sa zrazu stala mojim útočiskom a jediná vec, ktorú som dokázal robiť profesionálne, bolo varenie,“ povedal Šmindák. Tento projekt je zameraný na zážitkové varenie, pri ktorom je potrebné si nachystať drevo, pripraviť oheň a variť len z lokálnych surovín a z plodín, ktoré si dokážu ľudia nazbierať počas prechádzky v lese. Hlavnými surovinami sú preto v jeho receptoch čučoriedky, huby, medvedí cesnak, lesné jahody či maliny.

Spolu s Jozefom Mačutekom, ktorý sa stará o vizuálnu stránku projektu, sa chystajú pripraviť videá z varenia v regiónoch a z lokálnych produktov. Práve vo videách môžeme vidieť tradičné kroje, stavanie prístrešku či večerné sedenie pri ohni. V blízkej budúcnosti pripravuje Šmindák spolu s Mačutekom aj workshopy pre menšie a väčšie skupinky ľudí či pre kolegov formou teambuildingu. Viac informácií o zaujímavom kulinárskom projekte Slovensko na panvičke nájdete na sociálnych sieťach.

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 317855x
Priemerná čítanosť článkov: 1400x

Autor blogu