Jedlo priamo z lesa, ktoré inšpiruje ostatných

Mnohí v uplynulých mesiacoch boli odkázaní na prácu z domu, prípadne na nútenú dovolenku. Po čase strávenom doma sa vo viacerých ľuďoch prebudili kreatívne nápady, ako tento čas prežiť čo najefektívnejšie. Jedným z nich u mnohých bol aj pobyt v prírode.

Varenie alebo iná úprava stravy je pri dlhšom pobyte v lese takmer nevyhnutnosťou. Rodený Kežmarčan Ľubomír Šmindák sa venuje netradičnému koníčku – vareniu v prírode a na sociálnych sieťach inšpiruje svojimi receptami aj druhých. „Už od detstva ma zaujímalo varenie, vraj som začal už ako šesťročný, keď moja mama ležala doma chorá a ja som vtedy pripravil náš prvý obed. Písal som si vlastné kuchárske knihy, poznámky a triky do kuchyne. Dokonca som chcel vydať kuchársku knihu s nátierkami,“ spomína na svoje kulinárske začiatky Šmindák.

Kuchárske remeslo sa rozhodol študovať v Hornom Smokovci a po ukončení štúdia pracoval v penzióne ako kuchár. Neskôr sa stal aj majiteľom tohto penziónu. „Postihlo ma to, čo je v dnešnej dobe nočnou morou nielen podnikateľov, ale každého bežného človeka, a to syndróm vyhorenia,“ hovorí Šmindák, ktorý sa po tejto nemilej skúsenosti rozhodol pracovať hlavne na svojom zdraví a vzťahoch v rodine, ktorú si medzi všetkými svojimi povinnosťami stihol s manželkou Ivanou v tej dobe založiť.

Jedného dňa prišiel nápad uvariť v lese niečo netradičné, a tak sa nenápadne zrodil dnes už fungujúci projekt Slovensko na panvičke, v ktorom môžeme vidieť prípravu tradičných jedál v blízkych lesoch. „Príroda sa zrazu stala mojim útočiskom a jediná vec, ktorú som dokázal robiť profesionálne, bolo varenie,“ povedal Šmindák. Tento projekt je zameraný na zážitkové varenie, pri ktorom je potrebné si nachystať drevo, pripraviť oheň a variť len z lokálnych surovín a z plodín, ktoré si dokážu ľudia nazbierať počas prechádzky v lese. Hlavnými surovinami sú preto v jeho receptoch čučoriedky, huby, medvedí cesnak, lesné jahody či maliny.

Spolu s Jozefom Mačutekom, ktorý sa stará o vizuálnu stránku projektu, sa chystajú pripraviť videá z varenia v regiónoch a z lokálnych produktov. Práve vo videách môžeme vidieť tradičné kroje, stavanie prístrešku či večerné sedenie pri ohni. V blízkej budúcnosti pripravuje Šmindák spolu s Mačutekom aj workshopy pre menšie a väčšie skupinky ľudí či pre kolegov formou teambuildingu. Viac informácií o zaujímavom kulinárskom projekte Slovensko na panvičke nájdete na sociálnych sieťach.

30

13.09.2025

Mal som pred tridsiatkou asi jeden deň Rozhodol som sa, že doma nebudem Sadol som na vlak do Popradu A zahlásil Paríž a na jednu ranu Vtom z rána budíme sa v kupé štyria Niekde v Rakúsku, Arab, Černoch, Ukrajinec i ja Príde pán, že vlak sa pokazil Tak nás černoch s ružovým kufrom zarazil Že on cestu pozná a na správny vlak zavedie Zrazu sme v opačnom smere, ktorý nikde [...]

Poklad

12.09.2025

Keď prvýkrát som ťa uvidel, svet okolo sa utíšil. V očiach tvojich mi znel tón, ktorý som precítil Neznámy pocit srdce odvtedy hreje, náhle ticho piesňou zneje. Každý krok mi k tebe vedie, láska kráča po tom chodníku k viere. Úsmev tvoj mi deň rozžiari, ako slnko na rannej tvári. Dotyk ruky je Tvoja jemná sila, celý náš svet sa v ňom ukrýva. Zrazu v srdci rozkvitá [...]

Dvojitá

11.09.2025

Na lúke si si sadla vedľa do trávy, a vravíš: „Máš to tvrdé pod sebou?“ Ja rýchlo šepkám: „To je len kus potravy,“ A zrazu krava ju žrala pred Tebou Raz si mi povedala: „Chcem niečo dlhšie!“ ja ponúkol som ti varechu, Keď jedli sme klobásy, zrazu vravíš: „To páli,“ a krútiš hlavou, že vraj som divoký, ja len sa smejem, no iné to omámi keď [...]

SR súd ŠTS Ondrejčák vražda pojednávanie BBX

Súd uložil Jurajovi Ondrejčákovi, šéfovi piťovcov, trest väzenia na 21 rokov a štyri mesiace

22.09.2025 12:12, aktualizované: 12:33

Trest si má odpykať v strednom stupni stráženia.

Žltačka v osadách na Spiši

V Hurbanove a Komárne pribudlo ďalších osem nových prípadov žltačky A

22.09.2025 11:23

Celkový počet ochorení dosiahol 139 v rámci štyroch epidémií.

Palestína

Kto uznáva štát Palestína, kto nie a prečo na tom záleží? Do ktorej kategórie patrí Slovensko?

22.09.2025 11:20, aktualizované: 12:15

Uznanie je slobodnou voľbou štátov a môže byť explicitné alebo implicitné.

Viktor Orbán

Orbán pred schôdzou parlamentu avizoval, že chce „urobiť Maďarsko veľkým“

22.09.2025 11:11

Chceme, aby Maďarsko a my, Maďari, sme boli veľkí a bohatí. Jednoducho urobíme Maďarsko veľkým, povedal.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 318
Celková čítanosť: 472054x
Priemerná čítanosť článkov: 1484x

Autor blogu