Založ si blog

Mesto, ktoré sa zapísalo do duše umelca

Akademický maliar Igor Pančuk navštívil 9. júna Kežmarok a zavítal aj do výstavnej siene, kde sa práve konala výstava Základnej umeleckej školy Antona Cígera v Kežmarku a rozhodol som sa s ním urobiť vtedy krátky rozhovor.

Igor Pančuk sa narodil 12. júna 1958 v ukrajinských Černoviciach na Bukovine. Študoval v rokoch 1979 až 1984 na Fakulte výtvarného umenia Odeského inštitútu olejomaľbu u profesorov Zločivského a Logvina. Po ukončení štúdia nastúpil ako vysokoškolský pedagóg na Fakultu výtvarnej výchovy Chersonského inštitútu v Chersonsku, na ktorom pôsobil v rokoch 1984 až 1992.

Prvýkrát sa dostal na Slovensko v roku 1994. Vtedy prijal ponuku na výstavu v Martine, ktorý získal ocenenie Kultúrne mesto Slovenska. Neskôr pribudla i druhá či tretia výstava. Slovensko sa mu zapáčilo a ako sám priznáva, fascinuje ho jeho kultúra, dobrí a inteligentní ľudia. Pracuje tu už aj jeho syn ako profesionálny tanečník a choreograf. Časom sa zo syna stal aj jeho osobný manažér.

„Keď som prvýkrát prišiel do Kežmarku, ani som si nepomyslel, že také krásne mesto sa mi zapíše do duše. Spoznal som tu veľa dobrých ľudí a veľmi sa mi páči architektúra či podujatia, ktoré sa spájajú s históriou mesta a kultúrou a na ktoré môžu byť Kežmarčania hrdí,“ priblížil svoje dojmy z nášho mesta umelec Igor Pančuk. Najviac ho fascinuje múzeum, radnica, hrad, ale i historické uličky.

„Keď chceš čo najlepšie zachytiť nejaké miesto, musíš sa sústrediť na dva, tri body. Hľadám si ako umelec tie dôležité body, aby prostredníctvom mojich výtvorov, ľudia pochopili myšlienku diela. Dávam obrazu pozitívnu myšlienku cez svoje chápanie kultúry a umenia,“ povedal Pančuk. Výber z jeho tvorby môžu v Starom Smokovci obdivovať návštevníci hotela Bellevue.

Koronavírus zatvoril galérie, múzeá a kultúrny život sa na pár dní zdanlivo zastavil. Príležitosť navštíviť galériu Igora Pančuka má každý na Ulici 1. mája v Poprade. Návštevníkom sa naskytne pohľad na výber z umelcovej tvorby za 26 rokov jeho pôsobenia na Slovensku.

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 317925x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu