Založ si blog

Jedlo priamo z lesa, ktoré inšpiruje ostatných

Mnohí v uplynulých mesiacoch boli odkázaní na prácu z domu, prípadne na nútenú dovolenku. Po čase strávenom doma sa vo viacerých ľuďoch prebudili kreatívne nápady, ako tento čas prežiť čo najefektívnejšie. Jedným z nich u mnohých bol aj pobyt v prírode.

Varenie alebo iná úprava stravy je pri dlhšom pobyte v lese takmer nevyhnutnosťou. Rodený Kežmarčan Ľubomír Šmindák sa venuje netradičnému koníčku – vareniu v prírode a na sociálnych sieťach inšpiruje svojimi receptami aj druhých. „Už od detstva ma zaujímalo varenie, vraj som začal už ako šesťročný, keď moja mama ležala doma chorá a ja som vtedy pripravil náš prvý obed. Písal som si vlastné kuchárske knihy, poznámky a triky do kuchyne. Dokonca som chcel vydať kuchársku knihu s nátierkami,“ spomína na svoje kulinárske začiatky Šmindák.

Kuchárske remeslo sa rozhodol študovať v Hornom Smokovci a po ukončení štúdia pracoval v penzióne ako kuchár. Neskôr sa stal aj majiteľom tohto penziónu. „Postihlo ma to, čo je v dnešnej dobe nočnou morou nielen podnikateľov, ale každého bežného človeka, a to syndróm vyhorenia,“ hovorí Šmindák, ktorý sa po tejto nemilej skúsenosti rozhodol pracovať hlavne na svojom zdraví a vzťahoch v rodine, ktorú si medzi všetkými svojimi povinnosťami stihol s manželkou Ivanou v tej dobe založiť.

Jedného dňa prišiel nápad uvariť v lese niečo netradičné, a tak sa nenápadne zrodil dnes už fungujúci projekt Slovensko na panvičke, v ktorom môžeme vidieť prípravu tradičných jedál v blízkych lesoch. „Príroda sa zrazu stala mojim útočiskom a jediná vec, ktorú som dokázal robiť profesionálne, bolo varenie,“ povedal Šmindák. Tento projekt je zameraný na zážitkové varenie, pri ktorom je potrebné si nachystať drevo, pripraviť oheň a variť len z lokálnych surovín a z plodín, ktoré si dokážu ľudia nazbierať počas prechádzky v lese. Hlavnými surovinami sú preto v jeho receptoch čučoriedky, huby, medvedí cesnak, lesné jahody či maliny.

Spolu s Jozefom Mačutekom, ktorý sa stará o vizuálnu stránku projektu, sa chystajú pripraviť videá z varenia v regiónoch a z lokálnych produktov. Práve vo videách môžeme vidieť tradičné kroje, stavanie prístrešku či večerné sedenie pri ohni. V blízkej budúcnosti pripravuje Šmindák spolu s Mačutekom aj workshopy pre menšie a väčšie skupinky ľudí či pre kolegov formou teambuildingu. Viac informácií o zaujímavom kulinárskom projekte Slovensko na panvičke nájdete na sociálnych sieťach.

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Zuzana Dolinková

Dolinková: Pacienti budú mať od poisťovní nové benefity, možno aj u zubárov

04.05.2024 14:30

S návrhom však musia prísť zdravotné poisťovne, podotkla ministerka zdravotníctva.

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 333354x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu