Nahraďte vo svojom živote toxických ľudí tými, čo prinášajú radosť

21. novembra 2023, ONDREJ MIŠKOVIČ, Psychológia

Poznáme to, keď niekde len prídeme a nám okolie vďaka jednej osobe zoberie všetku energiu a radosť. Problémom je to, že dovoľujeme toxickým ľuďom ovplyvňovať naše dni. Ako tomu predchádzať? Návod však už máte dávno sami v sebe.

Ako spoznať toxického človeka?

Večne nespokojný človek, ktorý však bude opravovať hlavne naše chyby je druh tvora, ktorého sme istotne aspoň raz v živote stretli. Boli ste usmiati, prinášali ste radosť, avšak pri tomto človeku sa neviete sústrediť, dáva vám hlúpe otázky, kde čaká, aby z nich vyšiel on ako ten, čo všetko vie. Nálada toxických ľudí sa často mení a ide im len o jedno a vy to vidíte – o to, aby vám brali istotu a radosť. Nedovoľte im to!

Pozor, ak si takého človeka pustíte k telu, nemusí to dopadnúť najlepšie

Z času na čas sa to dá tolerovať, veď kto z nás má každý deň nedeľu? Avšak ak toto trvá dennodenne musíte s tým začať niečo robiť, ale pozor – definujte takéhoto človeka vo svojom živote čo najskôr, môže vás to stáť zdravie, šťastie a pohodu a verte tomu, presne o to ide toxickému človeku. Počúvame o toxických vzťahoch, áno, aj to je realita. Ruku na srdce, kto z nás nebol raz toxickým pre toho druhého? A vo vzťahu dvoch ľudí je to niečo, čo potrebujete vyriešiť. Skutočný priateľ, či milujúca osoba vás podporí a dokáže sa obetovať. Toxický človek hľadí na seba. Ak ste niekomu dali tisíckrát šancu aby vám dokázal, že máte preňho zmysel a nedokázal vám to patrične ukázať, tak odstrihnite tento vzťah. Nebuďte však zlými či neznížte sa na úroveň toxického človeka. Psychika ovplyvňuje aj telo.

Máte svoju hodnotu a ak ste v minulosti dali do vzťahu až toľko, že jednoducho padnete na dno, radšej toho človeka ani nekontaktujte. Aj keď to možno bude bolieť a bude to chcieť herecký výkon pred samým sebou, časom to prejde. Žijeme v dobe výhovoriek, kedy si hľadáme dôvody prečo sa veci nedajú. Nájdite si niekoho, kto pre vás obetuje čas a keď príde smútok, spomeňte si na to pekné s tým človekom. Neexistuje vzťah, že milujete s ohraničením. Ak vám niečo vadí, tak nedávajte tomuto človeku ani šancu dostať sa bližšie ako do „priateľskej zóny“. Chráňte si čo máte múrom, inak padnete na dno. Chráňte si čo máte tichom a múdrosťou, inak budú s vami zametať. Nenechajte sa namotávať, lebo vzťah nie je o drahých daroch, prechádzkach, kedy ste myšlienkami mimo alebo aj o intímnostiach. Musí prísť moment, kedy milujúca osoba ukáže svoju lásku, prizná sa k vám a vy k nej. Žiť dvojaký život nestíhate, preto odstráňte toxické vzťahy a hľadajte šťastie inde, jedine to prinesie šťastie aj človeku, ktorý vo vašom živote spôsobil bolesť a smútok. Vo vzťahu ak ste vo fáze, že dlhodobo je s vami zametané, povedzte jednoducho dosť alebo dajte na výber: Buď / alebo!

Ukážte mu, že vás jednoducho nezaujíma

Ignorovanie nie je v ničím riešením. Ignorujte jeho nálady či nápady. Neradujte sa z jeho úspechu či nepodporujte ho. Časom tomuto človeku možno dôjde, že jednoducho cez váš múr neprejde. Existuje mnoho mechanizmov obrany, avšak ten najvyšší je altruizmus. Ide o obetu samého seba. Neberte na seba žiadnu vinu, toxický človek si to nezaslúži, ale obetujte pohľad na seba, ktorý sa vám bude toxický človek snažiť podsunúť. Ste dokonalým v tom, čo robíte! A toto toxický človek vie a snaží sa vás zničiť. Návod na toxického človeka máte v sebe a ste ním vy – dokonalý akí ste bez toho, aby ste to museli niekomu dokazovať. Ako ukázať dotyčnému, že si ho nevážite? Ignoranciou. Avšak aj takto viete chrániť jeho ale i seba od ďalšieho zmätku vo vzťahu či živote. Či už nebudete prijímať dary, nekomunikovať alebo sa tváriť nedostupne či ľahostajne – je len na vás, avšak riešenie ja osobne skôr vidím v normálnosti a ukázať, že ste šťastnými a spokojnými so sebou. Darujte šťastie aj toxickému človeku, to, že ste šťastný ho bude mrzieť viac ako si myslíte.