Založ si blog

Deti, ktoré začínali v Goraliku, dnes už majú vlastné rodiny

V Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku sa uskutočnil 25. júna galavečer venovaný 30. výročiu založenia detského folklórneho súboru Goralik. Na spoločnom veľkolepom stretnutí s členmi súboru sa zúčastnil i primátor mesta Ján Ferenčák.

Folklórny súbor vznikol v decembri 1991 pod vedením vedúcej Terézie Klempárovej, ktorá súbor viedla 20 rokov. Terézia Klempárova zbierala, zachovávala ľudové tance, hry a piesne goralského etnika. Tak vytvorila mnoho krásnych choreografií či pásiem podtatranskej oblasti, s ktorými súbor získal mnoho ocenení na okresných, krajských a celoslovenských súťažiach i festivaloch. Súbor viackrát reprezentoval nielen kraj, ale aj štát za hranicami Slovenska.

„V roku 2011 som súbor prebrala ja a snažím sa naďalej pokračovať v týchto šľapajach. Detský folklórny súbor Goralik navštevujú deti od štyroch do pätnástich rokov nielen z Kežmarku, ale aj z okolitých dedín. Spolu sme za 30 rokov existencie súboru precestovali krajiny ako Nemecko, Poľsko, Česko, Švajčiarsko, Srbsko, Maďarsko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Ukrajina, Litva, Estónsko, Fínsko, Macedónsko, kde sme prezentovali náš folklór,“ skonštatovala vedúca folklórneho súboru Ľudmila Vdovjaková.

Mladí folkloristi a ich choreografi dúfajú, že sa im za priaznivej epidemiologickej situácie podarí budúci rok opäť vycestovať na celoeurópsky festival Europeade do Litvy, na ktorý sa deti veľmi tešia. Spoznajú kultúru inej krajiny, nadviažu kontakty s inými súbormi a v neposlednom rade ukážu, čo vedia a čo ich napĺňa.

„Počas posledného leta ste náš súbor mohli vidieť na kežmarskom Festivale za euro a koncom augusta aj na Dni rodiny v kynologickom centre v Kežmarku,“ povedala Vdovjaková. Tréningy súboru realizujú v priestoroch telocvične Základnej školy Grundschule Hradné námestie pod hlavičkou Základnej umeleckej školy Antona Cígera, pod ktorú už pár rokov patria.

Za normálnych okolností sa tréning koná prezenčnou formou, začína sa rozcvičkou skupiny a rozohriatím hrou. Pokračuje nácvikom alebo opakovaním jednotlivých tanečných prvkov a motívov, neskôr sa nacvičujú choreografie a pásma potrebné na vystúpenia. Pri speváckych nácvikoch sa začína hlasovou rozcvičkou a pokračuje nácvikom jednotlivých piesní. „Počas pandémie, keď bolo všetko zatvorené, sme tréningy realizovali cez internet, pomocou videohovoru, na ktorý sa deti z domu prihlásili. Takto sme sa aspoň trochu videli, niečo si aj potancovali, ale hlavne sme udržali aspoň takýmto spôsobom medzi sebou kontakty,“ povedala Vdovjaková. Výhodou takéhoto vyučovania podľa nich bolo, že sa dá viac sústrediť na jednotlivca a vedia odkonzultovať prípadné chyby pri predvedení, kdežto pri skupinovej výučbe prezenčnej formy je to omnoho náročnejšie. „Aj tak dúfam, že sa k výučbe cez internet už nebudeme musieť vrátiť, lebo kontakt medzi deťmi v skupine je veľmi dôležitý,“ konštatovala Vdovjaková.

Detský folklórny súbor Goralik od svojho vzniku vystupuje nielen na Slovensku, kde sa zúčastňuje na prehliadkach súborov v rámci okresu a regiónu, ale aj v Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Poľsku a Českej republike. Získava popredné umiestnenia v krajských prehliadkach.

Ondrej Miškovič

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 317874x
Priemerná čítanosť článkov: 1400x

Autor blogu