Založ si blog

Deti, ktoré začínali v Goraliku, dnes už majú vlastné rodiny

V Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku sa uskutočnil 25. júna galavečer venovaný 30. výročiu založenia detského folklórneho súboru Goralik. Na spoločnom veľkolepom stretnutí s členmi súboru sa zúčastnil i primátor mesta Ján Ferenčák.

Folklórny súbor vznikol v decembri 1991 pod vedením vedúcej Terézie Klempárovej, ktorá súbor viedla 20 rokov. Terézia Klempárova zbierala, zachovávala ľudové tance, hry a piesne goralského etnika. Tak vytvorila mnoho krásnych choreografií či pásiem podtatranskej oblasti, s ktorými súbor získal mnoho ocenení na okresných, krajských a celoslovenských súťažiach i festivaloch. Súbor viackrát reprezentoval nielen kraj, ale aj štát za hranicami Slovenska.

„V roku 2011 som súbor prebrala ja a snažím sa naďalej pokračovať v týchto šľapajach. Detský folklórny súbor Goralik navštevujú deti od štyroch do pätnástich rokov nielen z Kežmarku, ale aj z okolitých dedín. Spolu sme za 30 rokov existencie súboru precestovali krajiny ako Nemecko, Poľsko, Česko, Švajčiarsko, Srbsko, Maďarsko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Ukrajina, Litva, Estónsko, Fínsko, Macedónsko, kde sme prezentovali náš folklór,“ skonštatovala vedúca folklórneho súboru Ľudmila Vdovjaková.

Mladí folkloristi a ich choreografi dúfajú, že sa im za priaznivej epidemiologickej situácie podarí budúci rok opäť vycestovať na celoeurópsky festival Europeade do Litvy, na ktorý sa deti veľmi tešia. Spoznajú kultúru inej krajiny, nadviažu kontakty s inými súbormi a v neposlednom rade ukážu, čo vedia a čo ich napĺňa.

„Počas posledného leta ste náš súbor mohli vidieť na kežmarskom Festivale za euro a koncom augusta aj na Dni rodiny v kynologickom centre v Kežmarku,“ povedala Vdovjaková. Tréningy súboru realizujú v priestoroch telocvične Základnej školy Grundschule Hradné námestie pod hlavičkou Základnej umeleckej školy Antona Cígera, pod ktorú už pár rokov patria.

Za normálnych okolností sa tréning koná prezenčnou formou, začína sa rozcvičkou skupiny a rozohriatím hrou. Pokračuje nácvikom alebo opakovaním jednotlivých tanečných prvkov a motívov, neskôr sa nacvičujú choreografie a pásma potrebné na vystúpenia. Pri speváckych nácvikoch sa začína hlasovou rozcvičkou a pokračuje nácvikom jednotlivých piesní. „Počas pandémie, keď bolo všetko zatvorené, sme tréningy realizovali cez internet, pomocou videohovoru, na ktorý sa deti z domu prihlásili. Takto sme sa aspoň trochu videli, niečo si aj potancovali, ale hlavne sme udržali aspoň takýmto spôsobom medzi sebou kontakty,“ povedala Vdovjaková. Výhodou takéhoto vyučovania podľa nich bolo, že sa dá viac sústrediť na jednotlivca a vedia odkonzultovať prípadné chyby pri predvedení, kdežto pri skupinovej výučbe prezenčnej formy je to omnoho náročnejšie. „Aj tak dúfam, že sa k výučbe cez internet už nebudeme musieť vrátiť, lebo kontakt medzi deťmi v skupine je veľmi dôležitý,“ konštatovala Vdovjaková.

Detský folklórny súbor Goralik od svojho vzniku vystupuje nielen na Slovensku, kde sa zúčastňuje na prehliadkach súborov v rámci okresu a regiónu, ale aj v Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Poľsku a Českej republike. Získava popredné umiestnenia v krajských prehliadkach.

Ondrej Miškovič

Budapešť: Perla na brehu Dunaja

06.03.2024

Budapešť, hlavné mesto Maďarska, je jedným z najkrajších a najzaujímavejších miest, ktoré láka návštevníkov z celého sveta svojou majestátnou architektúrou, bohatou kultúrou a životom na každom kúte. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najvýznamnejších pamiatok, ktoré by ste nemali prehliadnuť pri svojej návšteve Budapešti. Od pôsobivých mostov cez [...]

Každý desiaty človek v okrese Kežmarok je nezamestnaný

05.02.2024

Začiatok roka je vždy spojený s bilancovaním toho starého a výzvami na ten nový. Okres Kežmarok patrí medzi okresy s najvyšším počtom nezamestnanosti. Celkový počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie v okrese Kežmarok je k 1. januáru 5 761 osôb, z toho disponibilných je 4 852 osôb. Občanov z marginalizovaných skupín je 4 008. Podľa štatistických údajov k 30. [...]

Zažite kúzlo Londýna: Nezabudnuteľný výlet do britskej metropoly

27.01.2024

Londýn. Plánovane neplánovaný výlet, ktorý bol ešte deň pred odletom otáznikom. Už druhý rok po sebe som 17. januára chcel byť niekde ďaleko. Tak ako posledný rok, som však opäť ochorel a ešte pred polnocou bol v horúčke a rozmýšľal, či ísť do toho. Nakoniec to do rána nejako zázrakom prešlo a mohol som ísť do Londýna. Prvý pohľad na Londýn [...]

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

ONDREJ MIŠKOVIČ

Blog človeka, ktorý sa rozhodol, že niekde zavesí svoje články, ktorých sa za 20 rokov štúdia nazbieralo viac ako dosť. Nemusíte so všetkým súhlasiť, ale ak by to čo i len jedného oslovilo, tak budem rád. Ako raz povedal starý múdry Aslan: "Kto je raz kráľom Narnie, ostáva ním naveky." Možno niekto práve cez tento nehodný blog spozná svoju hodnotu. #207635

Štatistiky blogu

Počet článkov: 223
Celková čítanosť: 313986x
Priemerná čítanosť článkov: 1408x

Autor blogu