Mojich 10 rád ak by som mal ísť znova do Prahy

7. júna 2022, ONDREJ MIŠKOVIČ, Turistika

Venujem sa už dlhšiu dobu Google sprievodcovi a Praha mi priniesla viaceré krásne zábery a samozrejme spomienky. Ak chcete vidieť všetky fotografie z českého výletu navštívte môj profil na Google sprievodcovi. Link nájdete pod týmto článkom. Zobrazenia mojich fotografií na Google mapách sa približujú k miliónu, buď sú pekné alebo je ich veľmi veľa. Verím, že tá prvá možnosť. Čo by som si poradil ak by som tu znova šiel prvýkrát?

 

 

1. RADA: SPOČÍTAJTE si počet hodín, ktorý chcete precestovať v Prahe metrom a tak si kúpte lístky. Metro je najrýchlejším spôsobom ako sa presúvať v meste, lístok Vám platí aj na autobusovú prepravu ako aj lanovku na Petřín. Kúpte si lístky hneď pri príchode. Automat neposkytuje dvojdňové lístky len jednodňové a trojdňové. Robia to dosť dobre takticky, lebo veľa ľudí trávi v Prahe dve noci a tak kúpia trojdňový lístok a deň tak pustia a platia zbytočne. Lístok na viac dní si kúpte hneď a ak na jednodňové tak aj tie naraz. Platia od označenia a v najmenej vhodnú chvíľu sa nemusíte dostať ku stroju na kúpu lístka.

 

2. RADA: MÚZEÁ sa nebojte navštíviť kvôli ich cene. Národné múzeum za 8 eur a máte nezabudnuteľný zážitok, tak isto Štefánikova hvezdáreň na Petříne a mnoho ďalších.

 

3. RADA: NAJVÝZNAMNEJŠIE pamiatky nájdete na zastávke metra s označením „múzeum“ hneď po výstupe pozeráte na sochu sv. Václava, za vami je múzeum a keď pôjdete rovno smerom od múzea a sochy natrafíte na orloj.

 

4. RADA: PLATBY robte kartou a zvoľte vždy českú menu pre lepší kurz.

 

5.  RADA: HOVORIŤ po slovensky miestami nestačí. Žiaľ, mladá generácia Čechov nám už nerozumie a ak sa spýtate po slovensky na cestu, dostanete odpoveď po anglicky aj od Čecha. Chcelo by to nejaké výmenné pobyty pre naše národy nemyslite?

 

6. RADA: BLÚDIŤ je povolené a natrafíte na krásne zákutia Prahy. Stalo sa to pri Maiselovej synagóge, že som dvomi uličkami trafil bez mapy, bez znalosti čo môže byť ďalej na staromestské námestie. Áno, kto bol v Prahe si povie jasné, no pre obyčajného návštevníka nech je blúdenie návodom ako spoznať najlepšie Prahu.

 

7. RADA: METRO je veľmi zle označené. Je ho na každom kroku ale smerovníky k nemu nikde. Zoberte si mapu v offline režime, tzn. vytlačenú alebo nejakého sprievodcu.

 

8. RADA: OBUV je dôležitá. Ak chcete prejsť veľa, zvoľte si takú, ktorá Vám vyhovuje. Na fotkách ju aj tak nevidno a hlavne nech si tieto dni užijete čo najviac.

 

9. RADA: AK IDETE NA KONCERT tak si poriadne pozrite program a ak to bude na Letňanoch tak na miesto koncertu sa dostanete prostredníctvom metra a pôjdete na koniec stanice kde vľavo po východe dorazíte zhruba za päť minút na miesto. Tam nemáte kde zablúdiť, keďže všade je len pole a sem tam lietadlo.

 

10. RADA: ŠTUDUJTE predtým čo chcete v Prahe vidieť. Mňa najviac zaujali príbehy, o smrti na Karlovom moste alebo Golemovi či pražskom rabínovi. Ak si predtým pozriete o hocijakom mieste na ktoré idete dokument a potom ho navštívíte tak ten zážitok bude omnoho silnejší. Ak samozrejme nejdete do Prahy len kvôli povestnému pivu, prípadne dať si len vepřo, knedlo a zelí. No samozrejme čítajte Google mapy a hlavne recenzie na miesta a podniky kam zavítate. Mnohí takí ako ja tam už boli a čo to na tom mieste pofotili či o ňom napísali.

 

Link na Google sprievodcu:
https://maps.app.goo.gl/RdhXAVNkQt7ncSfZ7