Unikátne virtuálne umenie v Kežmarku

29. decembra 2020, ONDREJ MIŠKOVIČ, Aktuality

V Kežmarku 23. novembra počas prvej online konferencie predstavili slovenský start-up od spoločnosti Akular, ktorý do mesta prináša aplikáciu Virtuálny dizajn festival Kežmarok.

Výstava nemusí byť iba obraz či socha, ktoré môže návštevník obdivovať v galérii. Prechádzka ulicami Kežmarku vie byť vďaka aplikácii zaujímavejšia. Po nasnímaní obrázku, ktorý je umiestnený na viacerých miestach v meste, objekt priamo na displeji pred vašimi očami ožije. Môže to byť socha dvoch rúk pri informačnej kancelárii, pohybujúce sa špirály pri radnici alebo bocian pred redutou.

Úspech značky Akular na seba nenechal dlho čakať. Participovala na návrhoch umiestnenia podláh v kanceláriách Apple, Google a Netflix. Doteraz prostredníctvom virtuálnej reality predstavila viac ako 250 projektov.

Pre aktuálne opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa vernisáž uskutočnila online formou, zapojili sa do nej viacerí občania mesta a kežmarský unikát zaujal aj slovenské médiá.
„Za pomoci aplikácie sa obyvateľom, ale i návštevníkom nášho mesta zobrazí umenie, ktoré môžu obdivovať len v Kežmarku a v americkom meste Seattle. V budúcnosti plánujeme rozšírenie tohto projektu o regionálne unikáty ako zbierku muzeálnych exponátov alebo zoologickej záhrady. Virtuálne zobrazenie nám vzdialených zvierat, ako napríklad koala a kengura, by mohlo v budúcnosti slúžiť ako pomôcka v školách, “ priblížil projekt primátor mesta Ján Ferenčák.

Digitálna koalícia ocenila Kežmarok za aktívny prístup a vynikajúce plnenie záväzkov v roku 2018 cenou Digitálna jednotka. Kežmarok si vyslúžil i cenu Enviromesto 2019 za protipovodňové opatrenia, cyklochodník i viaceré smart riešenia. Moderný, dynamický a historický Kežmarok ponúka miesto pre aktívny oddych a naďalej plánuje účasť v projektoch, ktoré zlepšia kvalitu života obyvateľov mesta.

Ondrej Miškovič