Založ si blog

Plač nad synmi Izraela

 

Evanjelium, ktoré sa viaže s príchodom mágov z východu, ukazuje múdrosť týchto darcov. Mágovia boli vedci, mudrci či astrológovia. Herodes je nimi ľahko oklamaný a jeho túžba ostať naveky na tróne ho zožiera.

Pre nás nepochopiteľné vraždenie neviniatok bolo dávnym proroctvom proroka Jeremiáša (Porov. Jer 21, 15 – 22). Ráchel ako manželka Jakuba bola matkou Jozefa a Benjamína. Dnes vieme, že jej hrob je 2 km severne od Betlehema. Prorok básnicky opisuje ako nariekala nad svojimi synmi.

Aj dnes počuť náreky maličkých a je len na nás, aký postoj budeme mať k tomu my. Aký postoj môžeme zaujať?

  • Herodes – Bojí sa o svoju moc a neľutuje svoje hriechy.
  • Ráchel – Bojí sa o svoje deti, cíti bezmocnosť a narieka nad ich smrťou.
  • Mária – Raduje sa, že na svete je novonarodený Pán, ju ako Matku všetkých Boh chráni a Jozefovi v sne dáva uistenie, že niet sa čoho báť.

Proroctvo o vraždení nevinných končí slovami:

Toto hovorí Pán zástupov, Boh Izraela: „V júdskej krajine a v jej mestách, až obrátim ich osud, budú ešte hovoriť toto slovo: „Pán nech ťa požehná, spravodlivá niva, svätý vrch!“

(Porov. Jer 31, 23)

… preto aj toto slovo je pre nás dôkazom Božieho riadenia a Božej pomoci v každej „neriešiteľnej“ situácií v našom živote.

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330185x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu